Perinneruokapäivä 14.5.2022 Sallan koulukeskuksessa

Salla-seura järjesti yhdessä Itä-Lapin perinneruoka-hankkeen kanssa hienon perinneruokatapahtuman lauantaina 14.5.2022. Mukana oli hankkeesta Kati Savukoski ja porosta paljon tietävä Pentti Juotasniemi. He neuvoivat ja mehän tehtiin. Poron verestä makkaraa ja jälkiruoaksi verivanukasta. Perinteisin menoin tehtiin makkarataikina poron vereen ja kuuhun, lisänä ohrasuurimot ja mausteet. Jälkiruokaan meni puolet verta ja puolet täysmaitoa, sekaan sokeria ja tummaa täyssuklaata. Jo vain passasi herkutella.

Mukana oli toistakymmentä seuran jäsentä ja muutama mieskin oli uskaltanut tulla maistelemaan.  kuvat ja teksti eeva-liisa

Pentti Juotasniemi opetti makkaranteon

 

 

 

Kati Savukoski toimi opettajana

perunat kuorittiin ensin muusia varten

Makkarataikinaa piti vaivata ja vääntää

Elsa Schroderus sipulin silputuksessa

Suoleen puristus oli tiukkaa vääntöä
Vääntämässä Irja Törmänen.

Pentti pyöräytteli pötköstä sopivat makkarapalat

Jälkiruokaan pistettiin verta ja maitoa aluksi…

Sanguinaccio Dolce eli poronverisuklaavanukas

perunamuusia sipulivoikastikkeella, verimakkaraa ja puolukkahilloa